back to back

5 Tips voor het beginnen van een Instagram account

Wij zien dat steeds meer (jongeren) een Instagram account willen opzetten. De trend die wij zien is dat deze jongeren de Instagram accounts niet inrichten om hun privé leven heen, maar als platform die inspeelt op de interesses van hun leeftijdsgenoten. Denk hierbij aan sport, fashion, lifestyle en muziek.  Maar hoe krijg je nou zo een Instagram account van de grond? Wij geven je een aantal gratis tips:

Start niet gelijk met een zakelijk account

Instagram biedt de optie om een “Business acount” aan te maken. Het voordeel van een Business account is dat je inzichten krijgt van je post en je volgers. Waar komen je volgers vandaan, hoeveel volgers bereikt een post, via waar hebben deze volgers jouw post bekeken en van de hoeveel personen die jij hebt bereik volgen jou nog niet? Allemaal super interessante data, maar niet voor het begin! Waarom? Instagram heeft met haar algoritme bepaald dat een persoonlijk account sneller in jouw tijdlijn wordt weergegeven dan een business account. Zeker in het begin van jouw account is het van belang dat zoveel mogelijk mensen jou zien.

Kies een duidelijke doelgroep

Als je een Instagram account begint, ga dan eerst na wie jij wil bereiken? Wat vindt jouw doelgroep interessant? Waar is jouw doelgroep actief? Een Instagram account beginnen en de eerste dag 1000 organische volgers behalen is niet voor iedereen weggelegd. Daarom moet jij ervoor zorgen dat de doelgroep jou gaat zien. Dit kan je doen door advertenties te plaatsen, maar dit kost vaak veel geld. Alternatieven zijn om in het begin de doelgroep zelf te volgen, zodat zij jouw terug gaan volgen. Wanneer je ziet dat jouw account meer volgers krijgt, zul je zien dat mensen jou steeds sneller beginnen terug te volgen. Zo zet je de eerste stap naar naamsbekendheid en creëer je jouw eerste echte fanbase.

Gebruik relevante hashtags en niet de meest gebruikte

Hashtags leveren bereik op, maar wat wij zien is dat veel beginnende Instagram accounts de meest gebruikte #hashtags gebruiken. Dit omdat daar de meeste mensen op zoeken. Maar let op daar is ook de meeste concurrentie en verdwijnt je post in het niets tussen al die duizenden andere per minuut. Kies daarom voor specifiekere hashtags. Dus gebruik geen #plants maar #plantsonpink wanneer je een plaatje van een plant op een roze achtergrond post. Je zult zien dat in verloop van tijd je meer bereik krijgt via #hashtags met een specifiekere benaming dan die van de meest gebruikte.

Een andere belangrijke reden, om geen globale hashtags te gebruiken, is dat Instagram jouw account namelijk een shadowban kan opleggen. Een shadowban zorgt ervoor dat Instagram jouw posts niet toont aan mensen die jou niet volgen. Dit kan nadelig zijn voor het groeien van jouw account en het behalen van meer volgers.

Maak gebruik van Instagram haar stories functie

Instagram Stories zijn een ideale manier om content aan te bieden. Het voordeel is dat deze stories geen gelikt design hoeven te hebben. Je kunt deze opvrolijken door middel van tekeningen, stickers en GIF-jes. Maar waarom hoeven deze dan niet zo gelikt eruit te zien? Nou dat komt omdat de story na 24 uur weer verdwijnt. Hierdoor kan je flink experimenteren met content ideeën en verschillende format. De mens is nou eenmaal nieuwsgierig. Deze nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat jouw Instagram story wordt geopend.

Ga op zoek naar formats en ideeën die aanslaan bij jouw doelgroep. En bouw deze uit tot een ware contentstrategie die past bij jouw Instagram account.

Betrek je doelgroep in jouw content

Instagram haar algoritme is zeer complex, maar er zijn een paar harde feiten die invloed hebben op het algoritme. Het aantal vind-ik-leuks, comments en opgeslagen berichten tellen allemaal mee of jouw bericht vertoond gaat worden in de tijdlijn van jouw volgers. Dit noemen wij “Engagement Rate”. Berichten met een hogere Engagement Rate zullen sneller in de tijdlijn en in ontdekken verschijnen dan berichten met een lage engagement rate. Stel hierom af en toe een vraag in jouw caption. Vraag naar de mening van jouw volgers, ieder persoon heeft een mening en die verschilt gelukkig. Dus haal daar jouw voordeel uit. Probeer ook zoveel mogelijk te antwoorden op jouw comments. Bedank je volgers of stel een nieuwe vraag om een nieuwe reactie uit te lokken.

Wil je jouw Instagram account naar een volgend level tillen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!